Pravidelným čtenářům nemusíme německý magazín dlouze představovat. Průběžně jej sledujeme, a když narazíme na příspěvek, který považujeme za vhodný, publikujeme jeho překlad.
Ten dnešní je trochou delší (tucet tipů je tucet tipů), ale přečíst se vyplatí. Neobsahuje převratné novinky, spíše shrnuje zásady a doporučení, které jsou tak jednoduché a přirozené, že na ně – paradoxně – občas zapomínáme…
Všichni se můžeme doma chovat šetrněji k životnímu prostředí
(a našemu zdraví!), aniž bychom museli obětovat pohodlí.
Několik tipů pro každodenní život:
-
Ochrana životního prostředí při čištění
Pro každý typ nečistoty speciální přípravek? Není potřeba! Omezte své zásoby na nejnutnější a místo agresivních čističů odpadů, škodlivých pro životní prostředí i pro vaše zdraví, vyzkoušejte ocet a jedlou sodu.
Kromě toho hledejte recyklované obaly a co nejšetrnější přísady.
A navíc: keramika, dřevo a přírodní kartáče jsou prostě krásnější a udržitelnější než pestrobarevné čisticí prostředky.
-
Neplýtvejte potravinami
Správným skladováním potravin lze předejít velkému množství odpadu. V chladničce s nulovou teplotou vydrží zelenina a další potraviny až o 14 dní déle, zejména pokud jsou skladovány při stálé teplotě a ve vzduchotěsné nádobě.
Pokud chladničku alespoň jednou měsíčně důkladně vyčistíte octem, zabráníte usazeninám, a tím i vzniku plísní. A nezapomeňte na gumová těsnění ve dveřích!
-
Energeticky úsporné vaření
Pokud vaříte s pokličkou, ušetříte až 65 % energie. Stejně tak by měl být na plotýnce vždy hrnec správné velikosti.
Před uložením jídla do ledničky jej vždy nechejte vychladnout na pokojovou teplotu.
Potraviny rozmrazujte přes noc v chladničce nebo při pokojové teplotě, zkrátí se tím doba vaření.
Předehřívání trouby je v mnoha případech zbytečné. Je také lepší používat horký vzduch místo horního / dolního ohřevu – díky rovnoměrnému rozvodu tepla můžeme nastavit asi o 20 °C nižší teplotu.
Mikrovlnná trouba spotřebuje při ohřevu jednotlivých porcí méně elektřiny než sporák.
-
Praní šetrné k životnímu prostředí
Často pereme v příliš horké vodě a s přehnaným množstvím pracího prostředku.
Traduje se fáma, že bakterie a choroboplodné zárodky se ničí až při teplotě 95°C.
Ve skutečnosti většina z nich umírá již při 60°C a často ani nejsou v prádle, ale v pračkách, pokud nejsou pravidelně čištěny.
Vodní kámen, zbytky pracích prostředků, žmolky a vlasy jsou skvělou živnou půdou pro bakterie všeho druhu.
Pračku čistěte každých šest měsíců: otřete ji z vnějšku, vyčistěte octem a vodou filtry a zásuvky na prací prostředky, stejně jako gumové těsnění.
Mimochodem: přepnutím z 60 na 40°C snížíte spotřebu elektřiny až o 45 %, a pokud budete dodržovat správné dávkování, budete překvapeni, jak málo pracího prášku potřebujete.
-
Zvolte nábytek ze dřeva
1 m3 tohoto obnovitelného přírodního materiálu váže přibližně jednu tunu CO2.
Celkové náklady na výrobu a recyklaci linky ze dřeva jsou nižší, než u plastové. Dřevěné kuchyně jsou také obvykle trvanlivější, tedy udržitelnější, zvláště pokud pocházejí z certifikovaných domácích lesů.
A další výhoda: třísloviny a polyfenoly ve dřevě omezují tvorbu zárodků a ničí stávající. Borové a dubové dřevo jsou považovány za nejúčinnějšího zabijáka těchto zárodků.
-
Správné pochopení energetického štítku
Od března 2021 bylo zrušeno označení “+++” a byl zaveden nový energetický štítek EU. Stupnice se nyní pohybuje od A (nejlepší hodnocení) po G (nejhorší).
S novými štítky je snadnější spotřebiče porovnávat, což bylo také jedním z cílů nového systému. Například u chladniček v současné době není ve třídě A žádný spotřebič. Co bylo dříve A++, je nyní C. Spotřebič třídy B nebo C je tedy nyní ve velmi dobré kategorii z hlediska spotřeby energie.
-
Neplýtvejte vodou při mytí nádobí
Myjete nádobí ručně? Využívejte vodu efektivněji. Nemyjte předměty jednotlivě pod tekoucí vodou, ale společně ve dřezu a pak opláchněte.
Pro pořadí platí následující: nejprve sklenice, talíře a šálky, pak příbory a nakonec hrnce a pánve.
Ekologické úsporné programy moderních myček nádobí snižují spotřebu elektrické energie i vody. I zde platí pravidlo: nedělejte věci napůl, ale spouštějte myčku, když je plně naložená.
-
Kupujte dobré spotřebiče
Mnoho výrobců používá ve svých spotřebičích recyklované materiály, vyrábí si vlastní elektřinu, netiskne tlusté papírové katalogy nebo převádí své obaly a logistiku na nové, ekologické systémy.
Vybírejte domácí výrobky s krátkými dopravními vzdálenostmi, z odolných materiálů a energeticky úsporné.
Řada výrobců se snaží přispět k ochraně životního prostředí. Třeba u digestoří se uplatňuje odstředivá technologie, která nepotřebuje drahé a výkon snižující tukové filtry.
U chladniček zvolte velikost, kterou skutečně potřebujete.
-
Správné třídění odpadu
Papír, sklo a organický odpad jsou již samozřejmostí. Elektrospotřebiče, baterie a LED a neonové zářivky a zbytky barev patří do recyklačního centra.
Co však patří do žluté popelnice (nebo pytle)? Pouze ty plasty, které lze recyklovat.
V rámci principu “od kolébky ke kolébce” je například ropa, která byla spotřebována na výrobu plastů, zachována v koloběhu a není nenávratně spálena.
Tímto způsobem se i plastová láhev od octového čističe může znovu stát lahví a cenné zdroje mohou být znovu využity v biologickém a technickém cyklu.
-
Vyhněte se zbytečným obalům
Vlastní látková taška na nákup, síťka na zeleninu nebo krabička na salám či sýr z pultu jsou dnes stále samozřejmější.
Také jogurty a nápoje můžete dostat v opakovaně použitelných sklenicích a lahvích a vodu můžete pít bez obav z kohoutku.
Chcete-li udělat víc, vyzkoušejte bezobalové obchody, kde kromě potravin dostanete také šampon či prostředky na nádobí. Vyplatí se to, protože na výrobu jedné tuny plastu se spotřebují asi dvě tuny ropy.
Pro příklad: plastová taška váží asi 20 g na její výrobu je potřeba 40 g ropy. Po vyhození se rozloží za 20 let, plastová láhev dokonce až za 450 let!
Buďme tedy upřímní, sledujme každý den vlastní spotřebu obalů a “držme plastový půst”.
-
Bezodpadové pikniky
“Kuřecí kari, rýže s extra omáčkou a mangové smoothie s sebou” znamená: velká krabice s víkem z pěnového plastu s přepážkou a další na omáčku, plastové příbory a kelímky v plastovém sáčku… pro jednu osobu!
Mnoho výrobců nabízí skvělé obědové boxy, kelímky na nápoje, příbory, efektní tašky a mnoho dalšího pro cestování a pikniky. K jejich naplnění stačí chvilka.
Nevelká námaha určitě převáží šílenství odpadu, který vzniká při objednávce, jako je ta výše uvedená. Takže: namažte sendviče, zabalte salát a naplňte zeleninovou misku do svačinového boxu. Příroda vám poděkuje!
-
Dbejte na kvalitu zpracování materiálů a kupujte jen to, co má smysl
Kvalita má svou cenu, ale nepodléhejme přehnané reklamě. Necháte-li se zlákat patnáctidílnou sadou „úžasných“ kuchyňských nožů, místo abyste si koupili tři kvalitní, zaplatíte nakonec dvojnásobek, vaření vás nebude bavit a budete plýtvat zdroji, protože tupé šavle brzy skončí v koši.
Při nákupu spotřebičů si rozmyslete, zda opravdu využijete „domácí pec na pizzu“, nebo jestli na ni po týdnu začne sedat prach. Totéž platí pro zmrzlinovače, stroje na popcorn či elektrické nože.
A když se rozhodnete, kupujte kvalitní výrobky, protože ty vydrží nejdéle.
Zdroj: Schöner Wohnen
redakčně upraveno
Líbil se Vám tento článek?
Dejte vědět ostatní, zda byl užitečný.